Het voorjaar komt er weer aan. De tijd dat de dieren weer naar buiten gaan! Dit is hét moment van het jaar om stil te staan bij de veiligheid van jouw dieren in de weide. Hoe staat de afrastering er na de winter bij? Is deze nog veilig en intact? Want het laatste wat je wilt is dat jouw dieren uitbreken of zich verwonden door een slechte staat van de afrastering.

Voldoende spanning op jouw schrikdraad voor een veilige weide

Waarom genoeg spanning belangrijk is

Een te laag voltage verhoogt het risico dat jouw vee uitbreekt. Hierdoor ontstaan onveilige situatie en kunnen zij voor schade en overlast zorgen. Daarnaast loop je het risico dat wilde dieren jouw dieren aanvallen of kostbare gewassen opeten. Ook bestaat het risico dat dieren het contact met het schrikdraad opzoeken en verstrikt raken. Tot slot leidt een te laag voltage tot een hoger risico op beschadiging. Wanneer dieren niet worden afgeschrikt zullen zij eerder tegen de onderdelen van de afrastering aan schuren of erop kauwen.

Hoe vaak test je schrikdraad?

Gallagher adviseert om elk jaar de Gallagher Check te doen. Met deze uitgebreide check breng je jouw afrastering weer in topconditie. Dit betekent niet dat je er een heel jaar geen omkijken meer naar hebt. (Kijk de video van de Gallagher check of download de Gallagher check (pdf) zodat u alle informatie bij de hand heeft en deze op uw gemak stap voor stap kunt doornemen.)

Gallagher adviseert om op de volgende momenten het voltage te meten van de percelen waarop dieren grazen. Dat is zo simpel als even een tester tegen het draad houden; 10 seconden werk.

1. Wanneer de dieren naar een nieuw perceel gaan.

2. Bij normaal weer: elke week

3. Bij droogte: 2x in de week

4. Na een periode van harde wind

Gebruik je een schrikdraadapparaat op accu of batterijen? Test dan meteen hogere regelmaat naarmate de tijd vordert sinds je de accu hebt opgeladen of batterij hebt vervangen.

Welk voltage voor een optimale werking?Gallagher adviseertom voor het binnenhouden van dieren een voltage van minimaal 3,5 kV aan te houden.Gebruik je de afrastering om wilde dieren te weren? Houd dan een minimum van 4,5 kV aan.

Handige testers voor uw afrastering:

Neontester

Met de neontester kunt u controleren of er nog voldoende spanning op de afrastering staat. Na meting wordt de prestatie van de afrastering in
5 ­sterktes aangegeven.

Digitale voltmeter

Dit is een voltmeter voor het meten van het voltage op de afrastering. Ook geschikt voor controle van de werking van de aarding en het schrikdraadapparaat. De digitale voltmeter is een onmisbaar controle-instrument.

Storingsdetector

Dit is een unieke volt- en stroommeter. Meet het voltage op de afrastering. De storingsdetector vindt snel storingen in de afrastering en lost ze op. De pijl op de display wijst in de richting van de kortsluiting. Voorkomt tijdverlies en ergernis bij het zoeken naar de fout!