Er zijn tangen om te klemmen, buigen, monteren, strippen, knippen en om gaten te maken. Maar welke tang heb je nu nodig voor welke klus? We zetten de handigste tangen voor je op een rijtje. Heb jij ze allemaal bij de hand?

  • Nijptang een nijptang wordt vooral gebruikt om spijkers uit materiaal te trekken. Klem de spijker vast, vlak boven de plek waar deze uit het materiaal komt. Laat de tang tegen het materiaal steunen en rol de spijker als het ware naar beneden. Ook is deze tang geschikt om draad bij elkaar te draaien en door te knippen.
  • Moniertang – de moniertang is in feite een lange, ranke nijptang. Deze tang wordt ook wel vlechttang genoemd en wordt gebruikt voor het aandraaien en knippen van binddraad. Je komt gemakkelijk op smallere plekken omdat de tang rank en slank is. De perfecte tang als je afrastering opruimt. Wist je dat deze tang ook prima werkt als nijptang voor het uittrekken van kleine spijkers?
  • Zijsnijtang – een zijsnijtang gebruik je om veel verschillende dingen door te knippen. Het snijvalk van deze tang zit aan de zijkant en aan de vorm kun je al zien dat je hier gemakkelijk draden mee kan knippen. Je hebt met deze tang een hoge snijcapaciteit bij lagere krachtinspanning door optimaal samenspel van het greep design in combinatie met het snijvlak.
  • Boutenschaar – je gebruikt een boutenschaar vooral voor het doorknippen van massieve en robuuste materialen. Hierbij kun je denken aan materialen zoals sloten, kettingen, dik staaldraad, bouten en betonijzer. Door de lange steel en een extra hefboomoverbrenging kun je er grote knipkrachten mee uitoefenen.
  • Combinatietang – zoals de naam al aangeeft is dit een tang waarmee je veel verschillende dingen kunt doen. Met deze universele tang kun je ronde en gladde voorwerpen stevig vastpakken en buigen. Ook kun j er dun draad, zoals koperdraad en ijzerdraad, mee doorknippen. Een tang die in geen enkele gereedschapskist mag ontbreken.
  • Waterpomptang – de waterpomptang is ook een must have! De bek van een waterpomptang kun je in verschillende posities vastzetten, waardoor je materialen van diverse diktes kunt vastpakken. Zo kun je dus ook bouten, moeren en fittingen in verschillende maten los- en vastdraaien. Hoe beter de tang past, hoe beter de grip en hoe minder kans op beschadiging van het materiaal. Met een waterpomptang set heb je voor de meeste situaties het juiste gereedschap bij de hand.
  • Pijpentang – een pijptang of pijpentang is een stuk gereedschap om pijpen vast te houden bij een draaiende beweging, bijvoorbeeld voor het in- of uitdraaien. Met de verstelbare moer aan een van de benen van de pijpentang kun je de opening van de bek nauwkeurig op maat maken. Zo kun je een wartel of moer precies omklemmen. De pijpentang is een zeer massieve uitvoering voor zware belastingen en je hoeft alleen licht te knijpen voor een ijzersterke grip.

Klaar voor gebruik?

  • Gebruik altijd de juiste tang om je klus uit te voeren. Je kunt schade aanbrengen als je de verkeerde tang gebruikt.
  • Zorg ervoor dat het vlak waarop je werkt stevig en stabiel is
  • Gebruik de juiste beschermingsmiddelen.